Nieuws

Uniek monument voor Bilthoven

Uniek monument voor Bilthoven

De Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren, Gerrit van Eijk, zal op zondag 8 oktober een uniek monument, symbolisch overhandigen aan burgemeester Sjoerd Potters van het 100-jarige dorp Bilthoven, onderdeel van gemeente De Bilt. Het monument zal zijn plaats krijgen op de rotonde naast station Bilthoven. Met dit gebaar krijgt de lang bestaande en hechte verbinding tussen het dorp en de vrijmetselarij een zichtbare vorm. De feestelijkheden starten om 15.00 uur in Huize Het Oosten, ingang Rubenslaan 1. Gezamenlijk zal er naar de rotonde gelopen worden, waar om 16.00 uur de onthulling van het vrijmetselaarsmonument plaatsvindt.

Het te schenken monument bestaat uit drie elementen die uit de grond lijken op te stijgen en vanuit verschillende richtingen zichtbaar zijn. Gemaakt van Cortenstaal, zal het materiaal een fraaie oranje-bruine uitstraling krijgen die geen onderhoud nodig heeft. Elk element is zo’n 2,5 meter in doorsnede en heeft in de kern twee bekende symbolen uit de vrijmetselarij: de passer en de winkelhaak. Daaromheen is een spreuk geplaatst die niet alleen voor vrijmetselaren, maar voor iedereen iets kan betekenen. De diepere betekenis hiervan is terug te vinden in de uitgangspunten van de vrijmetselarij. De drie opschriften luiden:

‘Op u komt het aan – Ken U Zelve – De medemens tot steun’.

 Lange relatie

Bilthoven is sinds 1917 een voedingsbodem voor vrijzinnigen, humanisten en vrijdenkers. Mensen die open staan voor de mening en gevoelens van anderen en op eigen wijze een betere wereld willen maken. Met de bouw van seniorencomplex Huize Het Oosten in 1955 en de heroprichting van de Indische loge De Ster in het Oosten in 1961 kreeg de vrijmetselarij een nieuwe impuls. Leden van De Kring en repatriërende broeders vanuit Indonesië, vonden hier onderdak. Tegenwoordig is loge De Ster in het Oosten de grootste van Nederland en zijn er zelfs drie loges in Bilthoven. Met ongeveer 250 vrijmetselaren heeft Bilthoven de grootste vrijmetselaarsdichtheid van Nederland.

Wereldwijd wordt in oktober herdacht dat in 1717 de eerste Grootloge van de vrijmetselarij in Londen werd opgericht. De aanbieding van het monument op 8 oktober is onderdeel van de Week van de Vrijmetselarij, die begint op 6 oktober in Den Haag met de opening van het Vrijmetselarij Museum. De afsluiting is op 14 oktober, wanneer tientallen loges door het hele land activiteiten organiseren. Zie hiervoor www.dagvandevrijmetselarij.nl

Print

Theme picker

Brochure over vrijmetselarij

Brochure over vrijmetselarij

Tijdschrift Augustus 2022

Tijdschrift Augustus 2022

Tijdschrift Augustus 2021

Tijdschrift Augustus 2021

Tijdschrift Augustus 2020

Tijdschrift Augustus 2020

Tijdschrift Augustus 2019

Tijdschrift Augustus 2019

Speciale uitgave

Speciale uitgave

300 jaar Vrijmetselarij

300 jaar Vrijmetselarij