Historie logegebouwen
Logegebouw in de Oppert OZ 47 te Rotterdam
Afgebeeld is het in 1856 aangekochte pand in de Oppert OZ No. 47. Het is een eerste eigen onderkomen voor de Loge 'De Drie Kolommen'. Vanaf haar oprichting in 1767 huurde men ruimte in het hart van het toenmalige Rotterdam zoals in het gebouw van 'De Drie Globes' aan de Korte Hoogstraat en later in de herberg 'Het Zwijnshoofd' aan de Grote Markt.
Logegebouw in de Oppert 72 te Rotterdam
Het hier afgebeelde pand werd in 1882 ontworpen door architect D. Verheul, vrijmetselaar en vader van de beroemde architect en geschiedschrijver J. Verheul. Dit nieuwe gebouw, uitgevoerd in de stijl van de Hollandsche Renaissance van het einde van de 19de eeuw zou het huisvestingsprobleem voor 'De Drie Kolommen' voor langere tijd oplossen. Dat hoopte men althans bij de oplevering in 1882.
Logegebouw aan het Haringvliet 76 te Rotterdam
Het bombardement van mei 1940 legde het centrum van Rotterdam in de as. Van het pand in de Oppert restte dan niet veel meer dan wat brokstukken van een marmeren gedenkplaat en een paar kromme sleutels. De tijdens de oorlog gemaakte plannen voor de toekomst resulteerden in 1946 in de aankoop door de gezamenlijke loges van de woning aan het Haringvliet 76. Het was en is een oud patriciërshuis met een ruime entree en een sierlijke trap naar de hoge zalen op de 1ste verdieping. Uiteindelijk zou een grote verbouwing noodzakelijk blijken waardoor er na rijp beraad voor een andere oplossing gekozen werd.
Logegebouw aan de Delftsestraat 9 te Rotterdam
Met de inzet van velen werd door de gezamenlijke Rotterdamse loges in 1955 een geheel nieuw logegebouw aan de Delftsestraat 9 gesticht. De architect van dit gebouw was ir. W. Vermeer die tevens lid was van de Loge 'De Drie Kolommen'.
Gebouw Oostmaaslaan 950
Sinds september 2008 maken de Rotterdamse loges gebruik van het gebouw aan de Oostmaaslaan 950.