Loge de Noordstar is een sfeervolle vereniging van mannen die meer zoeken dan het gewone. Zij willen, als vrijdenkers, werken aan zingeving door allereerst zichzelf te leren kennen en zo zichzelf, en daarmee de wereld, een stukje mooier te maken.
Onze loge kenmerkt zich door een afwisseling in leden, niet alleen in leeftijd, maar ook in afkomst, opleiding, interesses en levenservaring. Dit leidt ertoe dat we elkaar inspireren en bemoedigen bij het zoeken naar wijsheid om vorm en inhoud aan het eigen leven te geven. We zoeken naar mogelijkheden ons te verdiepen in wat van waarde is en ontmoeten elkaar daarbij ongedwongen, zonder een ander een mening op te leggen. U zult daarom binnen onze loge geen doctrines of vaste overtuigingen tegenkomen, maar u treft daar mannen die vrij zoeken naar zingeving en elkaar daarbij tot steun zijn. Dit maakt een loge tot een plek van innerlijke rust en inspiratie waar mensen oprecht naar elkaar luisteren en, in dialoog, gezichtspunten nààst elkaar leggen, in plaats van tégenover elkaar. We leren zo dat elke mening waardevol kan zijn en dat het delen van inzichten het geheel versterkt.
Je kunt de loge zien, als een ‘rivier’, dat wil zeggen, een stroom die steeds verandert en nimmer hetzelfde is. Die rivier wordt gevormd door individuele stroompjes, d.w.z. broeders die vanuit vele richtingen samenkomen en samen die stroom vormen. Soms verdwijnen stroompjes door overlijden of andere oorzaken, maar er komen ook nieuwe stroompjes bij. Toch de rivier, hoe veranderlijk ook, blijft de rivier. Heraclitus noemde dit ‘Panta Rhei’, dat betekent ‘Alles stroomt en niets blijft hetzelfde’. Zo is het ook met een loge: die stroomt in een voortdurende veranderende ontwikkeling, diepgang en samenstelling. Maar er is één ding, dat niet verandert - dat is de verandering, want die blijft onveranderlijk.
Sfeer in de loge
Je kunt de sfeer in onze loge kenschetsen als geborgen, warm, ontspannen, betrokken, stijlvol en geestelijk verrijkend. De manier waarop wij met elkaar omgaan maakt dit tot een plek om te onthaasten uit de hectische drukte van de maatschappij. Een wereld die soms verdeeld en verward lijkt. Zo is elke samenkomst een waardevolle mogelijkheid om tot bezinning en innerlijke rust te komen.
Naast het bespreken van serieuze en dieperliggende zaken kent de loge een ontspannen, humoristische en plezierige sfeer.
Hoe verloopt een ‘Loge-avond’?
Om te beginnen kennen we twee soorten samenkomsten:
1) Avonden met een voordracht, waarna we hierover in gesprek gaan; dit noemen we een ‘comparitie’. Hierin zit het Engelse woord ‘ compare’, dat ‘vergelijken’ betekent. Dit betekent dat we in gedachtewisselingen trachten onderlinge inzichten te vergelijken, door vragen te stellen, of opmerkingen te maken, zonder iets af te keuren, maar proberen elkaar te verrijken door iets aan te vullen. Deze avonden komen in een jaar het meeste voor.
2) Daarnaast zijn er feestelijke, meer rituele avonden, die plaatsvinden in de beslotenheid van onze ‘Werkplaats’, ook wel ‘Tempel’ genoemd.
Een comparitie-avond begint om 20.00 uur. Na een opening volgen kort enkele agendapunten, mededelingen, etc. Daarna is er een voordracht door een broeder, die zich in iets heeft verdiept voor die avond. Dit wordt gevolgd door een pauze, waarna er een mogelijkheid is om vragen te stellen. Het mooie is dat we dit doen met respect en waarde naar degene die de voordracht hield, pas nadat we het woord krijgen. We praten dus niet ongevraagd door elkaar heen. Deze wijze van communiceren leidt tot rust, harmonie en orde en draagt bij aan waardevolle verhoudingen door elkaar broederlijk met eerbied te behandelen. Onder het motto: ‘behandel iemand zoals je zelf behandeld zou willen worden’. De comparitie-avond eindigt meestal rond 22.00 uur, waarna er ruimte is voor informeel contact onder het genot van een drankje
Het tweede soort (rituele) avonden, die bewaren we graag voor het moment, als u eraan toe bent. Dat vraagt namelijk om een gedegen voorbereiding, dit mag je persoonlijk ervaren en kun je daarom niet vooraf meegeven.
Visiteren
Regelmatig brengen vrijmetselaars een bezoek aan andere loges of ontvangen we leden van andere loges. Dit heet ‘visiteren’ en in zowel binnen- als buitenland, bij loges die zijn aangesloten van onze Orde.