Tijdens hun interneringsperiode werden de Engelse militairen zoveel mogelijk opgevangen door de Groningse bevolking. Zo ook de vrijmetselaren onder hen. Ze zochten contact met L' Union Provinciale en hebben hier veel gevisiteerd. Vanwege de taalbarrière en het feit dat de Nederlandse vrijmetselarij in vorm enigszins verschilt van de Engelse vrijmetselarij, is de wens ontstaan om een eigen loge op te richten. Deze loge werd in 1915 opgericht en functioneerde onder volmacht van de Nederlandse Grootloge. De loge Gastvrijheid werkte volgens het Engelse rituaal en maakt gebruik van de faciliteiten van L' Union Provinciale. De loge is na de internering in 1919 verplaatst naar Londen en bestaat nog steeds.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlandse vrijmetselarij opgeheven door de Duitsers en werden goederen en archieven in beslag genomen. Tezamen met de loge archieven van andere Nederlandse loges werd het archief verplaatst naar Duitsland. Van veel loges zijn de archieven daarbij verloren gegaan, maar gelukkig is onder andere het archief van L' Union Provinciale bewaard gebleven en in 1946 terug gekomen naar Nederland. Het archief bevindt zich nu in het Rijksarchief en is toegankelijk na toestemming van de voorzittend meester van de loge.
Tijdens de bloeiperiode in de vijftiger jaren is het ledental van de loge gestaag gegroeid. Uiteindelijk zijn zo in Groningen vijf loges ontstaan. Behalve L' Union Provinciale: De Drieslag, Libra, In Tenebrix Lux en de Bouwketen. Sinds 1955 is het logegebouw ingebracht in de Groninger Vrijmetselaarsstichting. Sinds 1993 exploiteert de stichting een eigen gebouw op de hoek van de Turfsingel en de W.A. Scholtenstraat.
|