Het verhaal van een huis
Volgens Kees Gast, de voormalige stadsarchivaris, vormden de Niemeijerstraat, het Emmapark en de Dijkstraat samen een wijkje dat in de jaren zeventig en tachtig van de 19de eeuw is ontwikkeld door de in 1874 opgerichte maatschap ‘Nieuw-Wageningen’. De landbouwschool in Wageningen kreeg de status van Rijkslandbouwschool. Om daarvoor gekwalificeerde docenten aan te trekken, ontstond het plan om ze te lokken met nieuw te bouwen fraaie herenhuizen langs de Wageningse gracht. Dat plan lukte uiteindelijk. De eerste bewoners waren docenten landbouwkunde. Daarna bewoonde de familie Van Schuppen, directeur van de sigarenfabriek Schimmelpennink, de woning. Na zijn dood verkocht de weduwe ons het pand.
Dat groepje 'Nieuw Wageningen' van plaatselijke notabelen onder aanvoering van notaris G. Hondius had tot doel grond in deze hoek van Wageningen aan te kopen, die zou in kavels te verdelen zijn en als bouwterrein met winst van de hand te doen. Daarvoor moesten straten aangelegd worden. Het stratenplan is een ontwerp van de architecten Frederik Willem en Gerlach Jan van Gendt, broers uit een bekend architectengeslacht, waarvan hun broer, Adolf Leonard van Gendt, bouwmeester van het Concertgebouw in Amsterdam, de beroemdste is. Wellicht hebben de tekenaars van het stratenplan een aantal huizen in Nieuw-Wageningen ontworpen, maar dat kan bij gebrek aan bouwtekeningen niet bevestigd worden. Het plan behelst onder meer de aanleg van een nieuwe straat van de Markt over de Boterstraat en het Rijnbolwerk naar de stadsgracht. Over een nog aan te leggen brug loopt het traject met een boog tot aan de Nudestraat. Deze straat kennen wij nu als de Niemeijerstraat. Tot 1955 had zij twee namen: Marktstraat van de Markt tot de brug over de stadsgracht en Parkstraat van de brug tot de Nudestraat. Het bouwjaar van Niemeijerstraat 4 is niet precies vast te stellen, het moet omstreeks 1878 liggen.
Het pand werd aangewezen als een gemeentelijk monumentenpand, ook vanwege de fraaie ligging aan de gracht. Nu wonen wij erin, tezamen met een aantal studenten van de bovenverdiepingen.